- I Pilekvisten har vi kostordning til alle måltider, hvor køkkenet stræber efter at videregive sunde madvaner efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
- Køkkenet har bronzemærke inden for økologi (30-60% økologi) Vi stræber efter sølvmærket.
- Vores værdier omkring måltidet:
- Vi sender fad/skål rundt, så vores venner også kan tage af maden.
- Vi hjælper hinanden og beder om mad ved den der sidder tættest på. Vi hjælpes ad med at rydde af bordet og sortere (madaffald, papir, bestik)
- Fællesskabet i måltidet, hvor vi sidder samlet om et bord i mindre grupper, hvor der er tid/plads til alle kan blive set og hørt.
- Vi øver os i at spise med ske, kniv og gaffel. Vuggestuen sanser og undersøger maden med fingrene, hvilket de yngste får lov til og bliver senere hen guidet i at bruge bestik.
- Vi spejler os i hinandens madmod, ved at se hinanden smage og spise.
- Vi voksne er gode rollemodeller under måltidet og spiser et pædagogisk måltid sammen med børnene
- Vi bliver præsenteret for nye smage, flotte farver og konsistenser samt årstidens råvarer.
- Vi giver børnene et kendskab til råvarernes baggrund- hvor kommer maden fra.
- Børnene er deltagende i forberedelserne af maden. Børnehaven har en fast køkkenmedhjælpsdag, hvor der eks. skrælles gulerødder, skæres kartofler, smuttes rødbeder.
- Vi stræber efter at give børnene sunde madvaner.
- Vi siger værsgo inden vi begynder at spise.
- Vi har samme rutiner hver dag, så det er genkendeligt.
- Vi bruger spisning til et sprogstimulerende miljø.
- Børnene kan besøge hinanden på tværs af stuerne.
- Børnene øver sig at smører maden ud selv, og får guidning vis de har udfordringer.
- De voksne er opmærksomme på deres positionering ved bordet.
- Børnene har faste pladser.
- Vi inddrager matematik i borddækningen
- Vi guider børnene i Social dannelse fx vente på tur, sidde pænt osv.
- Børnene er inddraget i borddækningen.